lördag 30 juni 2012

Syrlig kyckling med svampig sallad

Citron och salviakryddad kyckling:

Jag gillar kycklinglårfilé som ofta är billig och inte blir lika torr som kycklingbröst när man steker den rätt upp och ner i en stekpanna. Beräkna ca 200g kyckling per person, stek i rikligt med smör, krydda med salt, peppar och salvia. När kycklingen fått färg på båda sidor pressar jag en citron över och låter det småputtra i ca 10-15 minuter. 


Svampig Sallad:

rödlök
körsbärstomater
spenat
ruccola
stora vita bönor
feta ost
champinjoner

Tricket är att börja med svampen. Skiva den tunt och låt den marinera i olivolja och vinäger, medan du förbereder resten, vilket gör att den får en mjukare konsistens. Precis innan servering, när allt annat är hackat och klart, pytsar man över svampen och lite mer olja och vinäger och blandar om.




fredag 29 juni 2012

Kylskåpsrensning med stil


Efter en veckas middagar finns det lite rester att ta hand om. Tillsammans med charkuterier kan detta med lite kreativitet omvandlas till en tapasbuffé som fick högsta betyg av både maken och dennes bror som slank förbi. Ni kanske kommer ihåg att det kokats både gröna linser och nypotatis under veckan. Om man som jag har kokt aldeles för mycket och sparat resterna kan man nu göra två tillbehör till skinkor och korvar:

Ugnsbakad nypotatis

Kokt kall nypotatis
olivolja, rosmarin, salt

Halvera nypotatisen, ringla över olja och krydda. Baka i 200° i till de är gyllenbruna. Grymt gott med krispig yta och krämiga inuti. 






Livliga Linser

3 dl kokta gröna linser
1 stor röd paprika
1/2 rödlök
1 citron
2 kvistar färsk rosmarin
olivolja

Ugnsbaka paprikan (kan göras samtidigt som man gör potatisen ovan) till skinnet lossnar, låt den svalna och hacka till tärningar i ungefär samma storlek som linserna. Hacka löken och rosmarinen fint. Riv skalet från citronen och pressa ur saften. Blanda och tillsätt olivolja efter tycke och smak.
Förutom detta bjöds det en enkel grönsallad, levain bröd och trevligt sällskap.










torsdag 28 juni 2012

Röding kort och gott


Stekt röding med färskpotatis och skånsk senapssås

Jag antar att ni alla kan koka potatis så det behöver vi inte gå närmare in på. Rödingen har jag stekt i rikligt med smör (margarin är en styggelse) med bara salt och peppar. Smält smör i het panna och lägg i fisken med skinnsidan neråt, när man ser att den stekt nästan igenom vänder man och steker två minuter på andra sidan utan att flytta runt fisken i pannan. 
Den skånska senapssåsen består av just sagda senap, gräddfil, finhackad rödlök och finhackad dill. Jag tog: en halv lök, två msk senap, en dl gräddfil och två kvistar dill, ja på ett ungefär så där. Inga konstigheter! Smaklig spis!

måndag 25 juni 2012

Svingott med linssallad


Efter helgens utsvävningar är det nu dags för att omvandla resterna till något någorlunda nyttigt och gott. Skulorna från svinet tärnades och fick sig en omgång i stekpannan tillsammans med lite olivolja rökt paprikapulver och timjan. 
Linser är alltid bra att ha färdigkokta, variationerna är lika oändliga som min fantasi och ni kommer att få mer linsrecept snart eftersom jag idag har kokt en rejäl laddning. Idag serverades de i salladsform; lite ruccola, lök, röd paprika, salt & peppar och olja & vinäger. Lite torrt sa Sigurd, som inte alltid uppskattar de mer frugala måltider jag ibland serverar för att vi inte ska rulla fram som små isterbullar, själv tyckte jag det fungerade alldeles utmärkt.

söndag 24 juni 2012

En midsommarnattsmardröm för ett vildsvin

Midsommarafton och vi förflyttar oss tvångsmässigt ut i spenaten. I goda vänners lag skall vi nu rulla oss i sillspad, dricka för mycket snaps och kremera ett dött djur till solens ära. Eller det var kanske så vi hade gjort om vi inte hade haft barn med oss och inte varit så hämmade. Istället blev det sillunch och grillning under ordnade former. Trevligt var det i alla fall.
Ett helt litet vildsvin skulle grillas. Tyvärr fick vi inte tag på någon ställning så vi kunde grilla det helt utan var tvungna att stycka upp det innan grillningen.

Kremering av dött djur i tre delar









Ingen midsommar utan sill
Jag älskar sill och till midsommar är det först och främst matjessillen med nypotatis, gräddfil och gräslök som jag inte kan vara utan. En midsommar utan matjes skulle vara som en grillfest utan kött, ja ni fattar vad jag far efter. Bara man har matjes kan man komplettera med roliga inläggningar. Jag gillar ju att experimentera så jag gjorde en sommar sill och en klassisk skånsk senapssill.

Rosévinet står kvar sen fördrinken, det är inget
jag skulle rekommendera till sill. En öl och en
nubbe (helst Skåne) är att föredra.
Sommar sill 2012:
Ett halvt grönt äpple
Tre lime frukter
Färsk basilika
Gräggfil
Majonäs
socker, salt och svartpeppar
5 minuters sill

Blanda rivet skal och saft från lime med gräddfil och majonäs. 
Smaka av med salt, peppar och lite socker.
Mixa eller finhacka en kruka basilika
Tärna det gröna äpplet fint

BLANDA

Skär sillen i cm tjocka bitar och blanda ner i resten av geggan.
Låt stå över natten och gosa till sig lite.

ÄT

Grillat vildsvin med sommarsallad och potatisgratäng

Ta ett helt vildsvin och skär av valda delar, gnid in dessa med grillolja och kremera över kol och körsbärsspån. Eftersom värdinnan var rädd för att vi inte skulle bli mätta gjorde hon en fantastiskt god potatisgratäng med ädelost, jag fick äran att skiva potatisen. Vad jag sedan hann uppfatta var att hon varvade potatisen med ädelost, saltade och pepprade lite och hällde på en ansenlig mängd vispgrädde. För syns skull serverades också en grönsallad med tomater, gurka och gräslök. Gott så att jag nästan var mållös.



måndag 18 juni 2012

Man tager vad man haver


Dagens lunchsallad består av lite uppiffade rester från helgen. Kall kokt färskpotatis och resterna av laxen från i lördags och ruccola från igår blandades med lite fint skivad färsk gul lök, en tomat och lite kapris. Olja, vinäger, lite salt och peppar och lunchen var fixad. Till den lille glytten kokades några gamla potatisar och mixades med lite av laxen från lördagen, lite smör och citron, så var han också nöjd och glad.

söndag 17 juni 2012

Pepprig Pasta


1 pkt bacon
6-8 medelstora champinjoner
1 gul lök
1 pkt ruccola
färsk riven pepparot
1 burk creme fraich

Fräs bacon, lök och svamp, blanda i creme fraichen och låt puttra på svag värme. När spagettin är färdig kokt blanda allt i en gryta tillsammans med riven pepparrot och ruccola. 

lördag 16 juni 2012

Limebakad Lax


Efter förra helgens köttfrossa var jag sugen på lite lättare smaker. Lax är ofta billigt och enkelt att laga. Här har jag tagit en laxsida, täckt den med skivad lime efter jag saltat och pepprat den. Kör på 200° i ca 20-30 min beroende på ugn och storlek på fiskbiten. Här serverar jag med kokt färskpotatis och guacamole. Till guccan behöver du tre mogna avocado, en halv gul lök och en röd chili finhackade samt saften från en citron salt och peppar. Jag mixar inte avocadon utan gröper ur den med sked och blandar med resten, är den tillräckligt mogen blir det krämigt utan att bli som en tråkig smet (som när man mixar). 

fredag 15 juni 2012

McBrunsås

 
Hemlagade hamburgare 
1 kg nötfärs
2 ägg
1 stor gul lök, finhackas
1/2 dl mjölk
2 msk ströbröd
salt peppar
Några rejäla stänk Worcestershire sås

Blanda. Forma. Fräs.



1/2 paket jäst
1/2 liter vatten
vetemjöl
salt
olja
en msk honung

Knåda och låt jäsa i 30-40 min
Forma 8-10 bullar och låt jäsa ytterligare tio minuter på plåten
Grädda i 175 grader i 15 min
Fyll burgarna med ruccola, rå lök, tomat och mozzarella, stark söt senap och....

Brynhildes hamburgerdressing:

2 stora skedar majonäs
1 liten sked sambal olek
några stänk vitvinsvinäger
ketchup efter tycke och smak

onsdag 13 juni 2012

Tandori för tandlösa


Vad är det som säger att barnmat inte ska smaka någonting? Jag tycker det verkar knasigt så jag gjorde en variant på tandorikyckling till glytten.

1 palsternacka
2 potatisar
1/2 kycklingfilé
tandorikrydda
en klick smör

Koka alla ingredienser till de är mjuka och häll av nästan allt vatten. Ta fram valfri mixer och kör så det ryker. Tillsätt smör och låt svalna till lagom temperatur innan servering. Ovanstående mängd blir ca 3-4 portioner för en hungrig bebis.

måndag 11 juni 2012

Fina Fisken

200g trorsk filé
3 potatisar
1/2 burk krossade tomater
lite färsk basilika
1 msk olivolja

Koka potatis och torsk tillsätt tomat, basilika och smör. Mixa. Mata Mys.

lördag 9 juni 2012

T-Rex? Nej T-bone!


T-bone steak från Taylor&Jones 
Två kilo till fyra personer var lagom
Närmare presentation är överflödig

lördag 2 juni 2012

Nattmacka

Av gårdagens helstekta fläskkotlett blev det en hel del över. En rostad durum-macka från Rosendalsbageriet med majo, pesto, tunt skivad fläskkotlett, mozzarella, peppar och lite flingsalt satt som en smäck efter att man varit på kalas där värdinnan glömde att servera smörgåstårtan.

fredag 1 juni 2012

Fläska på!

Jag gillar ju kött och sallad och idag fick jag till det riktigt bra. Inte för att jag någonsin misslyckas men vissa dagar överträffar man sig själv lite grand och idag var en sådan dag.
En till synes tråkig fläskkotlett i bit från prisextra a 39 kronor kilot skars upp och fylldes med vitlök och chili. Fettkanten skårades så man fick en liten förnimmelse av fläsksvål. Ett kg kött i 50 minuter på 200 grader.

Till detta en sallad bestående av:
Lite gröna linser, ca två dl kokta som jag hade över från tidigare eskapader. 
En halv gul lök, finhackad.
Fem torkade aprikoser som finhackas till samma storlek som linserna.
Ett paket fetaost.
Två mogna avokado
Några nävar blandad sallad
Saften av en citron
Olivolja, salt och peppar.