lördag 1 september 2012

Hur många lingon finns det i världen?


Vad gör man med 10 liter lingon? Man kokar sylt på några liter och sen har jag fryst en hel del i portionspåsar om 3 deciliter för att kunna ta fram och råröra vid tillfälle. 

fredag 31 augusti 2012

P.S sista sommarmaten


Gazpacho:

2 skivor vitt bröd utan kanter
4 tomater
1 gurka
1 röd paprika
1 gul paprika
2 charlottenlökar
1 vitlöksklyfta
1/2-1 röd chili
1 grönt äpple
olivolja, salt&peppar

Krutonger:

3 skivor surdegsbröd
olivolja
salt


Kör alla ingredienser i en bra blender till du har fått en jämn soppa. Smaka av med salt och peppar. Låt sen stå och dra i kylskåp i minst två timmar. Servera med tärnad gurka (skala och kärna ur gurkan och hacka i tärningar) och krutonger. Jag gjorde mina krutonger av ett gott surdegsbröd som skärs i centimeterstora tärningar. Fördela brödtärningarna på en plåt med bakpapper, häll på lite olivolja och salt och rosta i ugnen. Tack och hej sommaren 2012, du var ändå inte så mycket att ha.

tisdag 21 augusti 2012

Purjo Packad Kolja














Det blev lite soppa över från lunchen vilken återanvändes i kvällen anrättning med kolja och tre P; purjo, pak soi och pesto.

800 g kolja
1/2 purjolök
2 pak soi 
15 coctailtomater
pesto
1 dl soppa
2 msk creme fraische
2 msk pesto

Hacka purjo och pak soi och lägg i botten på en ugnsäker form tillsammans med tomaterna. Koka upp resterna av soppan och tillsätt creme fraischen, låt koka upp och slå detta över grönsakerna. Lägg fisken ovanpå det gröna och bred pesto på. 
In med hela härligheten i 225° i 20-25 min. Servera med kokt potatis eller strunta i det och nöj dig med grönsakerna, intala dig att det är nyttigt att skippa kolhyderaterna eller vad som nu kan vara på modet i dietbranschen den här veckan.

Soppa med blåmusslor och basilika


Det är tisdag och jag har gått loss i fiskdisken. Nu har även vårt lokala bageri öppnat efter sommaren och det går att köpa anständigt bröd igen. En soppa med musslor och basilika och ett stort durumbröd blev en god och värmande sensommarlunch i snålblåsten under en mulen himmel. 

3 charlottenlökar
1 fiskbuljongtärning
2 dl vatten
2 dl vitt vin
1 dl vispgrädde
1 näve färsk basilika
1 kg blåmusslor

Tvätta musslorna och sortera bort de som om de är öppna inte stänger sig efter att man knackar på dem. Hacka löken och fräs i lite smör, häll på vätskan och buljongtärningen och låt det koka ihop en stund. I med musslorna och koka till de har öppnat sig. Strö över basilikan strax innan servering och ät sen med ett gott bröd.

lördag 18 augusti 2012

Kronan på verket

Koka en kronärtskocka per person i ca 30 min. Smält smör och tillsätt några droppar pressad citron. Svårare än så är det inte.

onsdag 8 augusti 2012

Szechuan och citrus torsk





400 g torskrygg per person
1 citron
hel szechuanpeppar
salt

Baka i ugn på 200° i 20 min

Svårare än så är det inte. 

Kittlar dödsskönt på tungan! 

Jag serverar med panerad och stekt polenta (det som ser ut som en fiskpinne på bilden) och stuvad spenat. Den frysta stuvade spenaten kan med fördel göras lite roligare med en nypa salt och lite riven muskotnöt. 

Maggan, Mazarin och Apelsin


Jag är dålig på att baka för jag har så svårt att hålla mig till recept och kan inte låta bli att modifiera och sätta min prägel på det hela. Den här gången lyckades jag få till en riktigt god kaka inspirerad av ett recept jag fått av min bonus-svärmor Maggan. Hennes recept hade mjölk som vätska men eftersom jag hade haft den sista mjölken i morgonkaffet improviserade jag lite med apelsiner och det visade sig vara lyckat.

150 g smör (de e smöret som göret)
1 kkp apelsinjuice (färskpressad så klart)
1 ägg 
1,5 kkp socker
2 kkp mjöl
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
2 droppar bittermandelolja

Grädda på 175° i 40-45 min

Glasyr: 2 dl florsocker och lite färskpressad, silad, apelsinjuice. Skrapa skalet av en apelsin med ett zestjärn över kakan innan glasyren har stelnat

tisdag 7 augusti 2012

Långdragen grishals


Eller fläskkarré som det heter utanför Skåne. Men det är halsen på grisen och den gör sig utmärkt i detta långkok inspirerat av den amerikanska klassikern pulled pork.

1 kg grishals
1/2 vitlök
1 färsk röd chili
1 ancho chili
1 msk råsocker
1 citron
spiskummin 
koriander
kryddpeppar
rökt paprikapulver
1 liter kycklingbuljong

Hacka fräs och krydda, lägg i hela stycket kött, allt detta i en ugnsäker  gryta, häll på buljongen och ställ in grytan med locket på i ugnen på 125°. Gå och gör något annat i fyra timmar. Höj temperaturen i ugnen till 225°, ta av locket och låt grisen få lite yta och vätskan kokar ner lite. Det tar ca en timme, lagom tid att ta en fördrink eller tre innan du kan ta ut köttet som nu kan ätas med smörkniv om man nu prompt vill ha en kniv. Jag serverar med stekt polenta och lite hackad salladslök. 

torsdag 2 augusti 2012

Torsk på ruccola

Hela min barndom trodde jag att fisk var fyrkantig eftersom torskblock var det som serverades mest frekvent hemma hos oss. Nej det trodde jag inte egentligen men det kunde varit så. Inte tyckte jag att det var så gott heller men det här är gott. 

Du behöver:

1 torskblock 400g
1 paket ruccola
1 fiskbuljongtärning
1 burk creme fraish
2 klyftor vitlök
1röd chili
4 skivor rökt sidfläsk

Börja med att koka upp en till två dl vatten och lägg i buljongtärningen och vitlöken som man krossar. Låt koka ner och ta sedan ur vitlöken och vispa ner creme fraish. Ta en ugnsfast form och täck botten med ruccola, skär torskblocket i skivor om ca 2 cm och lägg ovanpå, slå över såsen och tillaga i 200° i ca 20 min. 
Tärna fläsket, hacka chilin och stek till det är knaprigt. När firren är färdig strör man fläsket ovanpå och serverar förslagsvis med kokt potatis.
Bättre än fil och mackor som Sigurd föreslog att han kunde laga.


onsdag 1 augusti 2012

En ny epok

Idag fick vi nycklarna till det nya köket och självklart firades detta med champagne. Mitt största bekymmer är var jag ska ha min köttkvarn och vilket som är det optimala antalet sekunder att värma välling i den nya och inbyggda micron.

Cowboykyckling


Vita bönor i tomatsås ska, som alla vet, ätas direkt ur burken vid en lägereld för att smaka bra. Eftersom jag inte är scout eller bostad med kakelugn tillbringar jag lite tid framför brasor men mycket tid med att fundera på hur man kan göra saker godare än det låter.

Du behöver fortfarande två konservburkar, en med bönor och en med krossade tomater. Jag hittade lite vitlök och citrongräs och tänkte; va fan vi provar. Resultatet var fantastiskt! Hacka vitlök och fräs i olivolja, slå på tomater och bönor och släng i citrongräset och låt koka ihop i minst en halvtimme.

I frysen gömde sig några sorgsna kycklingfiléer som blev delade på mitten (för kortare och jämnare stektid), kryddade med rökt paprikapulver, salt och peppar och sedan stekta i ca fem min på varje sida. 

Lite romansallad med böngroddar, citron, olivolja, salt och peppar blir en god sallad med lite stuns. Smakar riktigt bra även utan lägereld!


måndag 30 juli 2012

Sommarpasta


Sjukt enkelt, sjukt gott! Gör så här:

Koka pasta, fräs en hackad vitlök i lite olivolja, vänd ner pastan, ett paket färsk bladspenat och smula en bit fårost över. Pressa över lite citron och rör runt lite så det geggar ihop. Servera med lite lufttorkad skinka och se glad ut. 

onsdag 25 juli 2012

Manhattan på Kungsholmen

Jag har fallit till föga så nu kan ni följa mig på Instagram. Och så mycket bilder som jag tänker lägga upp är det bäst att ni stärker er med en drink.

3 delar bourbon
1 del röd vermouth
Rör med is och häll upp i coctailglas med ett rött marashinobär.

Har ni inga grannar som kan låna ut några marashinobär när de är slut så kanske det är dags att tänka på att flytta till ett bättre område.

måndag 23 juli 2012

Mise en place

Som småbarnsförälder och matlagare är planering a&o. Jag har förberett lite till Sigurd eftersom det är hans morgon imorgon. Själv tänker jag äta tårta till frukost när jag nu behagar stiga upp.

söndag 22 juli 2012

Loppisfynd


Idag har familjen varit på loppisrunda ute på Värmdö. I Hemmesta på ett litet ställe vid namn Prylboden (på Näsvägen 3) hittade jag denna finfina köttkvarn som jag fick för en mycket överkomlig penning. Damen som sålde den hävdade att den är den enda kvarn som pallar att mala älgkött och så fick jag en massa bra tips om hur en skulle rengöras. Och skulle den inte bli ren så skiter jag i det för jag tycker den är så vansinnigt snygg!

lördag 21 juli 2012

Gröt ute, gröt inne, gröt i sinne.


Klockan är tio över sju på morgonen och jag har redan utfodrat mig själv och sonen. Eftersom jag har tröttnat på att köpa prefabricerad bebisgröt blir det havregrynsgröt till oss båda. Det känns extra nyttigt att äta den med ett rivet äpple och kanel istället för sylt, dessutom är det nästan godare. 
Jag hoppas att det här med frukostuppdateringar vid den här okristliga tiden inte blir en vana. God jävla morgon på er i alla fall. 

Omelett med spagetti

Ja jag kokade för mycket spagetti också. Det är inte det att jag inte kan beräkna hur mycket det ska vara det är min förkärlek till att alltid ha lite gamla rester i kylen som driver mig till detta. 
Gammal spagetti tänker ni nu, vad ska det vara bra att spara för? jo man kan göra en ruggigt god omelett med gammal spagetti. Först klipper man den i lite mindre bitar, inte finhackat, bara klipp några gånger med en sax. Sen fräser man spagettin i olivolja i en het panna så den blir lite knaprig innan man slår över en omelettsmet (jag brukar ta 4 ägg och 2 msk mjölk, salt &peppar), hyvlar lite parmesan över, jag repade lite färsk timjan över härligheten och lite hackad salladslök. 
Ja då var lunchen klar! Frågor på det?

Spagetti med sting


Eftersom jag alltid gör för mycket mat, hellre än att någon ska gå hungrig från en middag hos mig, blev det både korv och grönsaker över från gårdagens middag. Detta blev till en alldeles ypperlig pastasås tillsammans med lite krossade tomater och en slatt rött vin.
Hacka korv och de grillade grönsakerna i mindre bitar, slå på en burk krossade tomater av god kvalitet och ca en dl rött vin och låt detta koka ihop. Salta och peppra. Koka pasta.
Servera med spagetti, parmesan och lite hack av det gröna på en eller två knipplökar. 

fredag 20 juli 2012

Familjemiddag


Jag blir alltid lite ställd när jag ska laga mat till familjer med en massa barn. Ska man servera smaklös falukorv och makaroner bara för att vara säker på att ungarna ska gilla det eller ska man strunta i det och laga den mat man själv gillar. Ja det blev det senare alternativet och det var inga sura miner för det.
Kryddiga korvar med ugnsbakade grönsaker och couscous
2 gröna paprikor
2 röda paprikor
1 aubergine
1 blomkålshuvud
4 knipplökar
olivolja
timjan

couscous
pesto

Skär grönsakerna i lagom stora bitar och lägg i en långpanna. Knipplöken skär jag av den gröna blasten och sparar till couscousen och delar dem på mitten. Skvätt över lite olivolja och lägg några timjankvistar i pannan. Baka i 200° ca 30 minuter.

Hacka nu blasten från löken och blanda den med några skedar pesto. Koka couscous enligt anvisning på paketen blanda sedan ner den pestomarinerade löken.

Servera med kryddiga korvar. Jag köper mina på Taylors and Jones Eller om man föredrar falukorv så får man i alla fall goda tillbehör till den. Smaklig spis!

torsdag 19 juli 2012

Surströmming för nybörjare

På tunnbröd med röd lök och gräddfil är för rookies.

Som skåning har jag aldrig tidigare fått tillfälle att äta surströmming, något som Sigurds styvmor tyckte att vi skulle råda bot på. På Tynderö längs den norrländska kusten ligger Oskars surströmmingsfabrik och makens familjs sommarnöje, det var oundvikligt att bli av med surströmmngsoskulden och jag måste erkänna att jag var en smula nervös. 

Surströmming är inte rutten, ett vanligt missförstånd.
Den är fermenterad dvs jäst, därav den kraftiga doften.
På Oskars surströmmingsfabrik inhandlades strömmingen. Det ska vara den hela varianten inte filéer, den hela fisken har mer smak och så ska det vara lite pilligt att hålla på med deklarerade de som vet. 

På grund af den kraftiga doften är det att rekommendera att man sitter utomhus när man ska inmundiga denna delikatess. När man öppnar burken görs detta förslagsvis i en plastpåse så slipper man att få oönskat sprutande av spad överallt. 

Världens största surströmmingsburk bredvid
fabrikens affär (friggeboden till vänster)
Det säger sig själv att det är Norrlands Guld som gäller.
Sen kommer vi till den stora frågan om hur man ska äta strömmingen. Kokt mandelpotatis och lök verkar alla vara överens om men sen går åsikterna isär, ska det vara gul eller röd lök? Ska man ha gräddfil till? Ska man göra en klämma av tunnbröd? Ja det finns till och med de som vill ha tomat!! på surströmmingen berättas det upprört. Alla var dock överens om att man skulle ha snaps till.

Vad tyckte jag då? Jo, jag glufsade i mig fyra stycken strömmingar och längtar redan till nästa surströmmingskalas. Lite som det här med kräftkalas fast mer hard core.

onsdag 18 juli 2012

Norrlands Guldkock

Grillad älgentrecôte med gräddkokta kantareller

Det norrländska vemodet lättade en smula när älgentrecôten  träffade mina smaklökar. Ingen glace eller marinad utan bara rena enkla smaker, salt, peppar och en het grill. Samma sak med kantarellerna, bara frästa i smör, lite grädde och salt och peppar sedan fick råvaran tala för sig själv.

Seriös grillkock

tisdag 17 juli 2012

En handfull kärlek

Sommarens bästa dessert plockades i ett dike under gårdagens kvällspromenad. Solvarma smultron bara så där rakt upp och ner utan vidare knussel.

I Sigurds hemtrakter

Familjen Brunsås är i Norrland på semester. Ett längre reportage om de kulinariska begivenheterna kommer så fort vi kommit till civilisationen dvs någonstans där man inte behöver stå på ett ben på en kulle för att få täckning på telefonen.

fredag 13 juli 2012

När jag tänker på frukt

Det här med frukt alltså. Varför kan vi inte äta frukt på ett civiliserat sätt i Sverige? Jag hatar att sätta tänderna i ett helt äpple, jag vill ha det klyftat och gärna skalat. Med den här praktiska mojängen från ikea klyftar man ett äpple i ett nafs och slipper se ut som en apa när man inmundigar det. Bra grej!

Sprit koffein och lite sött


För att inte hamna i koma efter kvällens middag var jag tvungen att improvisera ihop denna synnerligen lyckade lilla dessert. Rårörda hallon med mynta och turkisk yoghurt. Ja man rör hallonen med lite socker blandar i lite hackad mynta och toppar med en sked yoghurt. Till detta lite koffein i form av en espresso och lite honungsraki för matsmältningen. M 

Lasagne för en riktig man


Eftersom Sigurd var tvungen att äta vegetariskt igår har han varit lite grinig, så för husfridens skull tillagades denna riktigt manliga lasagne. Jag har hämtat lite inspiration från detta annars helt vansinniga recept på för-ätar-lasagne komponerad av en annan galen skåning.

Till 4-6 personer:

800g nötfärs
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 röd färsk chili
timjan
2 lagerblad
2 paket krossade tomater
1 dl rött vin
1 tsk honung
salt&peppar

1 paket färska lasagneplattor
1 paket bacon
3 dl riven ost
5 dl bechamelsås

Fräs köttfärsen, löken och chilin. Slå på tomater, vin och lite fond om man råkar ha det. I med kryddorna och låt stå och puttra en timme.
Riv osten, strimla bacon och knaperstek. Ja det här med bacon i lasagnen låter kanske knasigt men det ger små knapriga sensationer av sälta som är väldigt trevligt. Sen är det dags att montera ihop allt detta; börja med ett lager av köttfärssåsen, sen en lasagneplatta, nästa lager blir bechamelsås och i den strör man det knaperstekta baconet och lite av osten. Upprepa detta och avsluta med en lasagneplatta på toppen som man sedan täcker med riven ost. Släng in i 200° i ca 20 minuter, ta en drink och vänta på att det ska bli klart. Skål!

torsdag 12 juli 2012

Utmaning


Det är sällan som jag lagar helt vegetarisk mat för jag älskar ju kött men när någon ger mig en utmaning så är jag inte den som backar ur. Alltså motstod jag alla impulser att steka bacon och omvandlade lite kaninföda till middag. Mina damer och herrar, jag ger er:

Plättar a la Tusen och en natt

Till plättarna behöver du:

4 små eller 2 stora morötter
1 stor zuccini
2 ägg
spiskummin
worcestershire sauce
salt&peppar

Skala morötterna och riv dem på den fina sidan på rivjärnet. Skala inte zuccinin och riv den på den grova sidan av rivjärnet. Salta och låt rinna av i en sil. Vispa äggen och blanda med de avrunna grönsakerna och smaka av med kryddorna.
Stek på medelstark värme i smör eller olivolja ca 3 min på varje sida eller till plättarna är gyllenbruna. 

Tzatziki de lux

3 dl turkisk yoghurt
10 cm gurka
1 stor eller två små vitlöksklyftor
mynta
valnötter
honung
salt&peppar

Riv gurkan, salta och låt rinna av, precis som med zuccinin till plättarna. Blanda med yoghurt, en nypa mynta (jag hade bara torkad hemma men hackad färsk blir säkert ännu bättre), salt och peppar. Ja precis som en helt vanlig tzatziki men nu lägger du upp den, toppar med valnötter och droppar lite flytande honung på toppen.

Härligt Heta Tomater

1 färsk röd cili
1/2 röd lök
2 mogna tomater
1/2  pressad citron
färsk koriander

Hacka lök och chili fint. Kärna ur tomaterna, skär bort de slabbiga kärnorna och tärna sedan tomatköttet och blanda med resten samt färsk koriander.

Epilog

Detta recept är endast för två personer. Det är lite hett. Man blir inte tjock-mätt. Klarar du av att följa receptet vill den du äter med inte garanterat ligga med kocken, men det kan vara värt ett försök. 




onsdag 11 juli 2012

Svärmorsbakelse


Min svärmor är inte alls som svärmödrar ska vara, det är jag glad för och så kan hon dessutom baka. Enligt heteronormativ ordning skötte min man och svärmors man grillen medan hon och jag tog hand om barnet och improviserade en dessert. 
Vi hade en banankaka, bakad i en sådann där långsmal brödform. Vi hade vaniljvisp och framförallt hade vi mogna, söta jordgubbar från Öland där svärmor bor när vi inte lurar henne att tillbringa några dagar med oss i en myggig sommarstuga i Sörmland. Som mamma till en trekvartmeter lång parvel är jag en hejare på att mosa banan så det hade vi också.
Gör så här:
Till fyra personer: skär åtta skivor av banankakan, ca 1/2 cm tjocka. Bled ut lite vaniljvisp och mosad banan på den första skivan och placera den andra ovanpå. Så här långt kan det stå klart i kylen till det ska serveras.
Sedan stryker man på ett lager visp och toppar med gubbar. 
Jag tyckte att det smakade som essensen av min barndoms gräddtårtor fast bättre. 

måndag 9 juli 2012

Hämtpizza

Börjar undra om det är morfin i pizza? Förvänta er inte fler blogguppdateringar i afton. Jag kommer att somna i soffan inom en kvart.

lördag 7 juli 2012

Grillat i Gnesta

Ett gott vin från det soliga Spanien.

Eftersom det är sommar så grillas det en hel del. Konsten att grilla är för mig att få den där lätt förkolnade smaken som påminner en om kvällstidningsrubriker med cancervarningar samtidigt som man tar fram råvarans smaker.
När det gäller grönsaker är det lätt att man i sin iver att göra diamanter hamnar med en bit förkolnad paprika och en undran om vad det var som gick fel om man inte är försiktig. Att grilla grönsaker i folie är riktigt bra om man bara gör så här:
Kantarellstuvning till grillat:

Fräs kantareller med finhackad charlottenlök
Slå på vispgrädde så det täcker
Salta peppra
Låt koka ihop på svag värme.
Det här står och gottar sig medan du grillar allt annat.
Se logistik!
Lägg ut dubbla lager aluminiumfolie, placera valfri grönsak på mitten, klicka på smör, salt och peppra samt lägg på valfri krydda. Knöla ihop till ett paket och grilla till grönsaken ifråga nått önskad konistens. Smaken finns där nu så det enda du behöver göra är att vända dem på grillen för att få de rätta ränderna.
Lika god som kapsylen är söt!

Grillogistik

Matlagning handlar väldigt mycket om tajming, att få allt färdigt samtidigt, och då är "påsgrillningen" av grönsaker enkelt och bra. 

1. Grilla grönsakerna i sina påsar
2. Grilla köttet, täck detta med folie så det "går färdigt" utanför grillen
3. Vänd grönsakerna på grillgallret för att få the look. Hämta kantarellerna som nu är färdiga.
4. Voila! Allt varmt och färdigt samtidigt!

fredag 6 juli 2012

Risiga Nudlar


Risnudlar Rödlök Chili Koreander Lime Sesamolja Risvinäger

Koka 
Skölj i kallt vatten
Dränk i de flytande ingredienserna efter smak
Strö över hackad rödlök, koreander och chili

Gott till fisk, fågel eller mittemellan!

torsdag 5 juli 2012

Sugga i Soja

Asiatisk fläskpanna


Den här veckan är det extrapris på dansk fläskfilé i den lokala matbutiken. Det kan hända att detta inte var en lycklig gris, danskarna har ju lite dåligt rykte vad det gäller fläskkött, men med lite hjälp från den asiatiska affären som bara säljer saker som färdats runt halva jordklotet blev jag lite lyckligare. För att döva det dåliga eko-samvetet tog vi ett glas vin till maten.

1 fläskfilé
1 gul lök
1 syrligt grönt äpple 
2 nävar haricot vertes
1 msk 5 spices kinesisk kryddblandning
ljus och mörk soja
2 dl buljong

Strimla fläskfilén och bryn den i lite olja och den kinesiska kryddblandningen, tillsätt den skivade löken och slå på buljongen och smaka av med soja. Låt det hela koka ihop och koka lite ris till. Släng i bönorna och det skivade äpplet strax innan servering så de hinner bli varma men äpplet ska inte bli kokt. Ja ni fattar! Smaklig spis!

onsdag 4 juli 2012

Socker Ocker

Kaffe och en liten kaka är ju trevligt. Mindre trevligt var att när jag var och köpte kaffe på Nespressobutiken plockade jag, utan att tänka på att titta på priset, på mig en påse kakor. Hur dyrt kan det vara liksom? Hur dyrt som helst är svaret på den frågan. 120 kr för en påse kakor. Hick! Jag var tvungen att ta en liten likör till för att dämpa ångesten.

måndag 2 juli 2012

Dill i sill


Dillströmming med wasabislungad nypotatis


Ibland överträffar man sig själv lite grand och idag skippar vi all falsk blygsamhet och lagar den här fantastiskt goda strömmingen. Den var så god att till och med Sigurd som annars är en gnällig typ när det skall inmundigas stekt strömming tog en extra portion och smackade belåtet (nej det gjorde han inte men han kunde ha gjort).

Det här behöver du till fyra portioner:

20 stömmingsfiléer
1 pkt färskost (Philadelphia eller liknande)
1 knippe dill
1 ägg
mjöl
ströbröd
salt & peppar

nypotatis
salladslök eller gräslök ett rejält knippe
1 rödlök
1 citron
1-2 msk wasabi
50g smör

Skrubba nypotatisen och koka den i saltat vatten med några dillkvistar. Hacka salladslöken och skiva rödlöken och ställ detta åt sidan. 

Hacka dillen fint och blanda med färskosten, salta och peppra. Nu kommer vi till en viktig detalj; klipp, för bövelen, bort ryggfenan på strömmingsfiléerna. Para ihop dem storleksmässigt och bred ett ganska tjockt lager färskost på köttsidan på den ena och lägg sedan ihop dem så att man har skinnsidorna utåt. 

Dubbelpanera! Först vänder man de ihoplagda filéerna i vetemjöl, sedan i ett uppvispat ägg och slutligen i ströbröd. Under processens gång brukar man lyckas trippelpanera sina egna fingrar men bara man inte råkar steka dessa av misstag är det en ganska liten uppoffring. 

Stek strömmingen i rikligt med smör så de blir frasiga, cirka 4 minuter på varje sida. Under tiden smälter jag en rejäl klick smör i en kastrull på sidan om och pressar en halv citron i smöret samt vispar ner en klick wasabi, exakt hur mycket är svårt att säga men jag tog en matsked och dog inte av överhettning. 

Häll wasabismöret över potatisen och strö över salladslöken. Dekorera med ringar av rödlök och njut av denna vardags lyx. 







Lunchmacka

Av kycklingen som blev över från i lördags gjorde jag idag en god lunchmacka: Dansk rågbröd i botten, lite majonäs, tomat, kyckling och så toppar jag med lite hackad bladpersilja för synintrycket och järnvärdets skull. 
Jag hatade persilja när jag var liten men det berodde på att min mamma klippte kruspersilja som hon sedan strösslade på allt som kom i hennes väg. 

Bladpersilja? JA!

Kruspersilja? Aldrig i livet, 80-talet är förbi!

Äpplet faller inte långt från päronträdet

Om någon skulle fråga mig hur jag har lärt mig att laga mat så skulle jag svara att jag har lärt mig det mesta alldeles själv. Det är ju självklart en sanning med modifikation men jag har aldrig gått någon kurs eller studerat kokböckernas beskrivningar särskilt ingående. Med den baskunskap som jag fick med mig hemifrån har jag kunnat lista ut hur man kopierar rätter som jag har ätit på restaurang och sen använder jag mig av kokböcker ibland när jag är osäker på något, men det är ganska sällan.
När jag nu kommit igång lite med bloggandet här skickad min far ett utdrag ur sin matdagbok som han förde under en period. Det är rolig läsning och jag kan klart och tydligt se att vi tänker och lagar väldigt likt varandra. Det gäller att ta tillvara råvarorna och att kunna omvandla till synes frugala rester till något gott. Att äta efter säsong och att äta någorlunda nyttigt utan att det blir tråkigt.
För visst blir det tråkigt ibland. Jag har haft en period när jag har lagat mycket linser och nu knorras det från maken om att det börjar bli långtråkigt. Nu har vi finfin nypotatis så jag utlovar mer av den varan och mindre linser framöver.

lördag 30 juni 2012

Syrlig kyckling med svampig sallad

Citron och salviakryddad kyckling:

Jag gillar kycklinglårfilé som ofta är billig och inte blir lika torr som kycklingbröst när man steker den rätt upp och ner i en stekpanna. Beräkna ca 200g kyckling per person, stek i rikligt med smör, krydda med salt, peppar och salvia. När kycklingen fått färg på båda sidor pressar jag en citron över och låter det småputtra i ca 10-15 minuter. 


Svampig Sallad:

rödlök
körsbärstomater
spenat
ruccola
stora vita bönor
feta ost
champinjoner

Tricket är att börja med svampen. Skiva den tunt och låt den marinera i olivolja och vinäger, medan du förbereder resten, vilket gör att den får en mjukare konsistens. Precis innan servering, när allt annat är hackat och klart, pytsar man över svampen och lite mer olja och vinäger och blandar om.




fredag 29 juni 2012

Kylskåpsrensning med stil


Efter en veckas middagar finns det lite rester att ta hand om. Tillsammans med charkuterier kan detta med lite kreativitet omvandlas till en tapasbuffé som fick högsta betyg av både maken och dennes bror som slank förbi. Ni kanske kommer ihåg att det kokats både gröna linser och nypotatis under veckan. Om man som jag har kokt aldeles för mycket och sparat resterna kan man nu göra två tillbehör till skinkor och korvar:

Ugnsbakad nypotatis

Kokt kall nypotatis
olivolja, rosmarin, salt

Halvera nypotatisen, ringla över olja och krydda. Baka i 200° i till de är gyllenbruna. Grymt gott med krispig yta och krämiga inuti. 






Livliga Linser

3 dl kokta gröna linser
1 stor röd paprika
1/2 rödlök
1 citron
2 kvistar färsk rosmarin
olivolja

Ugnsbaka paprikan (kan göras samtidigt som man gör potatisen ovan) till skinnet lossnar, låt den svalna och hacka till tärningar i ungefär samma storlek som linserna. Hacka löken och rosmarinen fint. Riv skalet från citronen och pressa ur saften. Blanda och tillsätt olivolja efter tycke och smak.
Förutom detta bjöds det en enkel grönsallad, levain bröd och trevligt sällskap.










torsdag 28 juni 2012

Röding kort och gott


Stekt röding med färskpotatis och skånsk senapssås

Jag antar att ni alla kan koka potatis så det behöver vi inte gå närmare in på. Rödingen har jag stekt i rikligt med smör (margarin är en styggelse) med bara salt och peppar. Smält smör i het panna och lägg i fisken med skinnsidan neråt, när man ser att den stekt nästan igenom vänder man och steker två minuter på andra sidan utan att flytta runt fisken i pannan. 
Den skånska senapssåsen består av just sagda senap, gräddfil, finhackad rödlök och finhackad dill. Jag tog: en halv lök, två msk senap, en dl gräddfil och två kvistar dill, ja på ett ungefär så där. Inga konstigheter! Smaklig spis!

måndag 25 juni 2012

Svingott med linssallad


Efter helgens utsvävningar är det nu dags för att omvandla resterna till något någorlunda nyttigt och gott. Skulorna från svinet tärnades och fick sig en omgång i stekpannan tillsammans med lite olivolja rökt paprikapulver och timjan. 
Linser är alltid bra att ha färdigkokta, variationerna är lika oändliga som min fantasi och ni kommer att få mer linsrecept snart eftersom jag idag har kokt en rejäl laddning. Idag serverades de i salladsform; lite ruccola, lök, röd paprika, salt & peppar och olja & vinäger. Lite torrt sa Sigurd, som inte alltid uppskattar de mer frugala måltider jag ibland serverar för att vi inte ska rulla fram som små isterbullar, själv tyckte jag det fungerade alldeles utmärkt.

söndag 24 juni 2012

En midsommarnattsmardröm för ett vildsvin

Midsommarafton och vi förflyttar oss tvångsmässigt ut i spenaten. I goda vänners lag skall vi nu rulla oss i sillspad, dricka för mycket snaps och kremera ett dött djur till solens ära. Eller det var kanske så vi hade gjort om vi inte hade haft barn med oss och inte varit så hämmade. Istället blev det sillunch och grillning under ordnade former. Trevligt var det i alla fall.
Ett helt litet vildsvin skulle grillas. Tyvärr fick vi inte tag på någon ställning så vi kunde grilla det helt utan var tvungna att stycka upp det innan grillningen.

Kremering av dött djur i tre delar









Ingen midsommar utan sill
Jag älskar sill och till midsommar är det först och främst matjessillen med nypotatis, gräddfil och gräslök som jag inte kan vara utan. En midsommar utan matjes skulle vara som en grillfest utan kött, ja ni fattar vad jag far efter. Bara man har matjes kan man komplettera med roliga inläggningar. Jag gillar ju att experimentera så jag gjorde en sommar sill och en klassisk skånsk senapssill.

Rosévinet står kvar sen fördrinken, det är inget
jag skulle rekommendera till sill. En öl och en
nubbe (helst Skåne) är att föredra.
Sommar sill 2012:
Ett halvt grönt äpple
Tre lime frukter
Färsk basilika
Gräggfil
Majonäs
socker, salt och svartpeppar
5 minuters sill

Blanda rivet skal och saft från lime med gräddfil och majonäs. 
Smaka av med salt, peppar och lite socker.
Mixa eller finhacka en kruka basilika
Tärna det gröna äpplet fint

BLANDA

Skär sillen i cm tjocka bitar och blanda ner i resten av geggan.
Låt stå över natten och gosa till sig lite.

ÄT

Grillat vildsvin med sommarsallad och potatisgratäng

Ta ett helt vildsvin och skär av valda delar, gnid in dessa med grillolja och kremera över kol och körsbärsspån. Eftersom värdinnan var rädd för att vi inte skulle bli mätta gjorde hon en fantastiskt god potatisgratäng med ädelost, jag fick äran att skiva potatisen. Vad jag sedan hann uppfatta var att hon varvade potatisen med ädelost, saltade och pepprade lite och hällde på en ansenlig mängd vispgrädde. För syns skull serverades också en grönsallad med tomater, gurka och gräslök. Gott så att jag nästan var mållös.